ANDREA & PHILIP Ausztria, Wöthersee

Évről évre több esküvőt fotózom Ausztriában és minden alkalommal elcsodálkozom azon a könnyedségen és felszabadultságon, ami a külföldi esküvőket körüllengi. Kint – ahogy a mindennapokon – az esküvőkön is a no para, no stress és a don’t worry, be happy a módi. Elleshetnénk valamit tőlük.
Itthon inkább a megfelelési kényszer, a feszültség, a görcs az úr, a kulturális különbség néha egészen szembeszőkő. Nemrégiben egy vecsési pár figyelmeztetett jó előre, ha a szertartás alatt a fotós megközelítené a vörös szőnyeget a pap azonnal félbeszakítja a szertartást. Dél-Tirolban pont ellenkezőleg jártam, amikor a szertartást megelőzően fotósként bemutatkoztam az olasz anyanyelvű atyának, széles mosollyal megszorongatta a kezemet és csak annyit mondott: azt csinál, ami jól esik. És nyilvánvalóan úgy értette, ami jól esik a párnak, a násznépnek, mindenkinek egyaránt. Nem is illik ezzel a bizalommal visszaélni.
Karintiában is inkább emberből vannak a tisztelendők, ott a szertartás előtt a pár kutyájával egyetemben érkeztem meg a kápolnába, az atyának be is